top of page

ÖZGELİŞİM’E İLK ADIM

ORYANTASYON

               Çocukların her açıdan gelişimlerinin en hızlı olduğu dönem okul öncesi dönemi kapsayan 0-6 yaş aralığıdır. Okul öncesi çocuğun fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal becerileri kazandığı, bireyselleştiği ve gelişiminin, kişiliğinin temel taşlarını attığı dönemdir. Çocuk ilk sosyalleşmesine önce ev içinde sonra da akran sosyalleşmesi olarak kreş, gündüz bakımevi ya da anaokulunda başlar. Bu sebeple çocuğun hayatında kalıcı etkileri olacak ilk anlar okul öncesi ile atılmaktadır.

               Sağlıklı bir eğitim ve gelişime adım atmak için 2 yaşından sonra çocukların okul öncesi eğitim ve öğretim programlarına başlamaları ve bu süreçten faydalanmaları gerekmektedir. Ancak kimi çocuk için bu ilk adım çok heyecan verici olurken, kimi çocuk içinde kaygılı bir süreç olabilmektedir. Peki, biz Özgelişim Okulları olarak bu süreci nasıl yürütüyoruz?

               Hepimiz için yabancı, tanımadığımız ve tanışık olmadığımız ortam, durum ya da kişilerle karşılaştığımızda görece daha çekinik kalabiliyoruz. Bu sürecin doğal bir parçası. Ama tabi ki bu durum da kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Yine de her türlü olumlu ya da olumsuz durumla karşılaştığımızda; tedbirli, kararlı, net ve güvenilir bir duruş sergilemeliyiz. Süreklilik ve devamlılık hem ebeveynin, hem okulun hem de çocuğun güven ve alışması sürecini hızlandırmaktadır.              

Oryantasyon sürecimiz ilk hafta ile başlayıp, çocuğun ritmine göre şekillenmektedir. İlk gün 45-50 dakika kadar kurumda eğlenirken, 5.gün tüm gün bizimle gününü tamamlamaktadır. Her gün bir önceki günden daha fazla kurumda kalarak, oyunun en heyecanlı yerinde “aaa anne geldiii” sevinciyle uğurladığımızda, yarın ne kadar da hevesli geldiklerine hep birlikte şahit olacağız.

Eğer ilkokul deneyiminiz olacaksa;

  1. Okul alışverişinizde çocuk aktif rol alsın ve beğendiği o suluk ile okula gelsin,

  2. İlk gün giyeceği o kıyafeti kendi seçsin,

  3. Rahat hissetmesi için getireceği o oyuncak kendini kuruma ait olduğunu düşünmesini sağlayacak,

  4. Kendi okul deneyimlerinizin ne kadar da eğlenceli olduğunu anlatmayı sakın unutmayın,

  5. Bize güvenin..

Zaten önceden okula gitmişse;

  1. “Ayşe” öğretmen ile kıyaslamayın,

  2. Diğer okulla da kıyaslamayın, her okulun kuralları ve dinamikleri farklı,

  3. Önceden olduğu gibi yine çantasına eşyalarını koysun, kıyafetini seçsin ve o çok sevdiği oyuncak çantasında bir yerlerde onu beklesin,

  4. Bize güvenin..

Kaygılar normal ama kaygı kimin kaygısı? Genelde ayrılık kaygısı ailelerin bırakmakta zorlanması ile ilişkili olmaktadır. İlk kez bu kadar uzun ayrı kalacak olabilirsiniz ya da ilk kez başka yeni bir okula başlayacak olabilirsiniz. Süreklilik, devamlılık, kararlılık ve güven burada yine devreye girmekte ve emin tavrınız çocuğun da alışmasını kolaylaştıracaktır.

 

Detaylı bilgi ve sorularınız için bize ulaşınız..

bottom of page